




Aktualności
Finał Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych

14 marca odbył się II etap - wojewódzki Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych, w którym wzięła udział trzyosobowa drużyna Niepublicznej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w składzie: Ewa Kozieł (klasa 3 a), Dawid Kosmala (klasa 3 c), Dominik Wójcicki (klasa 3 c). Nasi uczniowie wystąpili w gronie 20 najlepszych zespołów ze szkół z całego województwa i jako jedyni reprezentowali zasadniczą szkołę zawodową nie ustępując pola zespołom z najlepszych kieleckich szkół.
Gratulujemy naszym uczniom i życzymy kolejnych sukcesów.
Nasi na Ogólnopolskiej Olimpiadzie o Ubezpieczeniach
Rewelacyjna wiadomość. Nasi uczniowie zakwalifikowali się do kolejnego etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych dystansując tym samym uczniów z innych kieleckich szkół. Nasza szkoła znalazła się na liście finalistów jako jedyna szkoła zawodowa w województwie reprezentowana przez uczniów:
Ewę Kozieł (III a)
Dawida Kosmalę (III c)
Dominika Wójcika (III c)
Gratulujemy naszym uczniom, jesteśmy dumni z ich sukcesu i życzymy powodzenia podczas kolejnego etapu 14 marca
Dzień żołnierzy wyklętych
Młodzież naszej szkoły uczciła pamięć Żołnierzy Wyklętych uczestnicząc w koncercie „Waszej Pamięci Żołnierze Wyklęci”. Koncert jest integralną częścią obchodów Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Wydarzenie jest formą przypomnienia o niezłomności i odwadze polskich żołnierzy podziemia antykomunistycznego i niepodległościowego a jego ideą przewodnią jest budowanie świadomego i odpowiedzialnego patriotyzmu.
KONKURS! ŚWIĘTOKRZYSKI TALERZ MŁODEGO KUCHARZA
Klasy gastronomiczne ale nie tylko zachęcamy do udziału w konkursie kulinarnym!
Chętne osoby prosimy o zgłaszanie się do pani Kamili Sobaś. Konkursową pracę należy wykonać samemu w okresie ferii, natomiast pani wysyła zgłoszenie.
Organizatorem Konkursu " Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2017" jest Świętokrzyska Fundacja Szefów Kuchni i Kucharzy.
Regulamin konkursu:
Istotą konkursu jest złożenie propozycji przygotowanej przez Uczestnika, autorskiej receptury potrawy, zgodnej z tematem Konkursu wraz z dobrej jakości zdjęciem potrawy. Zdjęcie powinno być zapisane w formacie jpg o rozdzielczości 800 x 600 pixeli; W recepturze muszą zostać wykorzystane następujące produkty:
I polędwiczka wieprzowa
II ciasto filo
III figa
IV groszek cukrowy firmy Oerlemans
V - dowolne dodatki
Każda receptura musi zawierać:
I. nazwę potrawy;
II. wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 6 porcji
Kolejne praktyki we Włoszech
Zapraszamy uczniów szkół AWANS do kolejnego projektu „Praktyka zawodowa we Włoszech”, w którym będą mogli odbyć dwutygodniową praktykę zagraniczną w przepięknym nadmorskim Rimini (Włochy).
Projekt skierowany jest do klas o następujących specjalnościach:
- gastronomiczna (technik żywienia i usług gastronomicznych, piekarz, cukiernik, kucharz)
- fryzjerska
- budowlana (technik budownictwa, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, murarz-tynkarz)
- mechaniczna (mechanik pojazdów samochodowych, technik mechanik, technik mechanik pojazdów samochodowych, elektromechanik pojazdów samochodowych, lakiernik, blacharz)
- informatyczna
- sprzedaż i hotelarstwo (technik hotelarstwa, sprzedawca)
Jeśli masz wysoką frekwencję, a angielski nie sprawia Ci kłopotu – zapraszamy – Helenówek 4, pok. 204.
Praktyki uczniowskie we Włoszech!
Kolejna grupa naszych uczniów w cieplejszych krajach…. Tym razem 15 osób z zawodów gastronomicznych, fryzjerstwa i hotelarstwa pojechało na praktyki do Rimini. Będą we Włoszech przez cały listopad. Pozdrawiamy i trzymamy kciuki!!!
WARSAW GASTRO SHOW

27 października 2016 uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w wycieczce na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne do Ptak Warsaw Expo. Mieli tam okazję przyjrzeć się nowoczesnym maszynom gastronomicznym, urządzeniom barowym i zestawom restauracyjnym. Zwiedzali szereg wystaw i kiermaszów z produktami i potrawami regionalnymi. Podczas targów odbywała się rywalizacja o Najlepsza Restaurację – była więc okazja przyjrzeć się pracy tych najlepszych restauratorów. Uczniowie mogli również zapoznać się z technologią produkcji pieczywa, piwa, sera. Organizowane były pokazy przygotowywania sushi i wiele innych.
Uczniowie wrócili z wyjazdu pełni wrażeń oraz inspiracji kulinarnych.
Młodzież miała możliwość uczestnictwa w STREFIE UCZNIA, w której niezwykłe lekcje prowadzili specjaliści z zakresu techniki i technologii gastronomicznej.
Przedstawiano tematy:
– omówienie działania i możliwości pieców konwekcyjno-parowych
– dynamiczna obróbka żywności – firma Robot Coupe
– systemy informatyczne dla gastronomii – praktyczne wskazówki
– wykorzystanie ziół w kuchni
– wędzenie i grillowanie – specjalista podpowiada – firma SMOKER
– – kuchnia przyszłości – energochłonność procesów obróbki cieplnej – firma SILEX
– kawa – właściwości i rodzaje, a także jej zastosowanie w kuchni
– papier do pieczenia i gotowania SAGA– zastosowanie i korzyści w różnych punktach gastronomicznych
– innowacyjne formy promocji w gastronomii
– jak dobrze się sprzedać, przygotowanie do poszukiwania pracy – HR Hotele Puree
– dietetyka jako nauka przyszłości – pomiary składu ciała – Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
To się nazywa wycieczka tematyczna. Gratulujemy organizacji i dziękujemy w imieniu uczniów.
Strona 5 z 7