Aktualności
Edukacyjna wycieczka do Poznania
Ten weekend był pełen wrażeń. Młodzież naszej szkoły wyjechała na dwudniową wycieczkę do Poznania. gdzie uczestniczyła w pokazach fryzjerskich organizowanych przez Poznań Targi. Impreza Look i Beauty Vision jest cyklicznym wielkim pokazem fryzjersko-kosmetycznym, w którym co roku biorą udział nasi uczniowie i kształcą się od światowej sławy profesjonalistów.
Dzień otwartej szkoły 9 czerwiec 2017
Dyrekcja i grono pedagogiczne zapraszają uczniów klas trzecich gimnazjum na "Dzień Otwarty" w naszej szkole.
9 czerwiec 2017, ul. Helenówek 2 i 4 Kielce
W programie między innymi:
- zwiedzanie pracowni szkolnych
- spotkanie z Dyrektorem szkoły
- prezentacje na temat oferty szkolnej
- rozmowa z doradcą zawodowym
- usługi fryzjerskie
- makijaże
- smaczny poczęstunek
- zapisy do szkoły
Największą atrakcją tego dnia będzie spotkanie z zawodnikami VIVE TAURON Kielce.
Technika i Szkoły Branżowe czekają na Ciebie.
Skorzystaj z Naszego zaproszenia. Liczą się Twoje wrażenia, przyszłość i kariera!.
II miejsce w konkursie gastronomicznym
W niedzielę, ostaniego kwietnia, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyła się VI edycja konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni. Konkursowi przewodniczyli znani kucharze: Teo Vafidis i Robert Sowa. Każda potrawa przygotowana podczas konkursu była próbowana przez jury degustacyjne, którego członkami byli także: Sebastian Klamka - zeszłoroczny Mistrz w kategorii profesjonaliści, Patryk Kotarba - szef kuchni restauracji Ponidzie w hotelu Słoneczny Zdrój, Michał Bętkowski - Nosalowy Dwór w Zakopanem oraz jury techniczne złożone z dwóch szefów kuchni, wymienionego wcześniej Huberta Saneckiego - szefa kuchni w restauracji Spektrum Smaku w Willi Hueta oraz Rafała Korusa - szefa kuchni w restauracji Oranżeria, w hotelu Best Western Grand Hotel. O tytuły w kategorii juniorów walczyło 8 zespołów składających się z uczniów świętokrzyskich szkół gastronomicznychw tym i Nasza. Zespoły zostały wybrane po etapie wstępnym. Każdy zespół miał nieco ponad godzinę na przygotowanie pięciu porcji przystawek z wykorzystaniem przystawki (na zimno lub gorąco) z wykorzystaniem takich produktów jak np: biały ser oraz dania głównego używając pstrąga i grzybów.
Wśród uczniów znalazł się zespół z naszej szkoły: Adam Gajdka z Zasadniczej Szkoły Zawodowej, Klaudia Kowalska z Technikum Zawodowego - członkowie Koła Gastronomicznego. Jury nie szczędziło słów krytyki, ale też i ogromnych pochwał. Każdy z uczestników musiał podając poszczególne dania, wyjaśnić jak je przygotowywał i skąd wziął na nie pomysł.
Uczniowie naszej szkoły – zajęli drugie miejsce.
Gratulacje!
Finał Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych
14 marca odbył się II etap - wojewódzki Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych, w którym wzięła udział trzyosobowa drużyna Niepublicznej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w składzie: Ewa Kozieł (klasa 3 a), Dawid Kosmala (klasa 3 c), Dominik Wójcicki (klasa 3 c). Nasi uczniowie wystąpili w gronie 20 najlepszych zespołów ze szkół z całego województwa i jako jedyni reprezentowali zasadniczą szkołę zawodową nie ustępując pola zespołom z najlepszych kieleckich szkół.
Gratulujemy naszym uczniom i życzymy kolejnych sukcesów.
Nasi na Ogólnopolskiej Olimpiadzie o Ubezpieczeniach
Rewelacyjna wiadomość. Nasi uczniowie zakwalifikowali się do kolejnego etapu Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych dystansując tym samym uczniów z innych kieleckich szkół. Nasza szkoła znalazła się na liście finalistów jako jedyna szkoła zawodowa w województwie reprezentowana przez uczniów:
Ewę Kozieł (III a)
Dawida Kosmalę (III c)
Dominika Wójcika (III c)
Gratulujemy naszym uczniom, jesteśmy dumni z ich sukcesu i życzymy powodzenia podczas kolejnego etapu 14 marca
Dzień żołnierzy wyklętych
Młodzież naszej szkoły uczciła pamięć Żołnierzy Wyklętych uczestnicząc w koncercie „Waszej Pamięci Żołnierze Wyklęci”. Koncert jest integralną częścią obchodów Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Wydarzenie jest formą przypomnienia o niezłomności i odwadze polskich żołnierzy podziemia antykomunistycznego i niepodległościowego a jego ideą przewodnią jest budowanie świadomego i odpowiedzialnego patriotyzmu.
KONKURS! ŚWIĘTOKRZYSKI TALERZ MŁODEGO KUCHARZA
Klasy gastronomiczne ale nie tylko zachęcamy do udziału w konkursie kulinarnym!
Chętne osoby prosimy o zgłaszanie się do pani Kamili Sobaś. Konkursową pracę należy wykonać samemu w okresie ferii, natomiast pani wysyła zgłoszenie.
Organizatorem Konkursu " Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2017" jest Świętokrzyska Fundacja Szefów Kuchni i Kucharzy.
Regulamin konkursu:
Istotą konkursu jest złożenie propozycji przygotowanej przez Uczestnika, autorskiej receptury potrawy, zgodnej z tematem Konkursu wraz z dobrej jakości zdjęciem potrawy. Zdjęcie powinno być zapisane w formacie jpg o rozdzielczości 800 x 600 pixeli; W recepturze muszą zostać wykorzystane następujące produkty:
I polędwiczka wieprzowa
II ciasto filo
III figa
IV groszek cukrowy firmy Oerlemans
V - dowolne dodatki
Każda receptura musi zawierać:
I. nazwę potrawy;
II. wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 6 porcji