Aktualności
Kolejne praktyki we Włoszech
Zapraszamy uczniów szkół AWANS do kolejnego projektu „Praktyka zawodowa we Włoszech”, w którym będą mogli odbyć dwutygodniową praktykę zagraniczną w przepięknym nadmorskim Rimini (Włochy).
Projekt skierowany jest do klas o następujących specjalnościach:
- gastronomiczna (technik żywienia i usług gastronomicznych, piekarz, cukiernik, kucharz)
- fryzjerska
- budowlana (technik budownictwa, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, murarz-tynkarz)
- mechaniczna (mechanik pojazdów samochodowych, technik mechanik, technik mechanik pojazdów samochodowych, elektromechanik pojazdów samochodowych, lakiernik, blacharz)
- informatyczna
- sprzedaż i hotelarstwo (technik hotelarstwa, sprzedawca)
Jeśli masz wysoką frekwencję, a angielski nie sprawia Ci kłopotu – zapraszamy – Helenówek 4, pok. 204.
Praktyki uczniowskie we Włoszech!
Kolejna grupa naszych uczniów w cieplejszych krajach…. Tym razem 15 osób z zawodów gastronomicznych, fryzjerstwa i hotelarstwa pojechało na praktyki do Rimini. Będą we Włoszech przez cały listopad. Pozdrawiamy i trzymamy kciuki!!!
WARSAW GASTRO SHOW
27 października 2016 uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w wycieczce na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne do Ptak Warsaw Expo. Mieli tam okazję przyjrzeć się nowoczesnym maszynom gastronomicznym, urządzeniom barowym i zestawom restauracyjnym. Zwiedzali szereg wystaw i kiermaszów z produktami i potrawami regionalnymi. Podczas targów odbywała się rywalizacja o Najlepsza Restaurację – była więc okazja przyjrzeć się pracy tych najlepszych restauratorów. Uczniowie mogli również zapoznać się z technologią produkcji pieczywa, piwa, sera. Organizowane były pokazy przygotowywania sushi i wiele innych.
Uczniowie wrócili z wyjazdu pełni wrażeń oraz inspiracji kulinarnych.
Młodzież miała możliwość uczestnictwa w STREFIE UCZNIA, w której niezwykłe lekcje prowadzili specjaliści z zakresu techniki i technologii gastronomicznej.
Przedstawiano tematy:
– omówienie działania i możliwości pieców konwekcyjno-parowych
– dynamiczna obróbka żywności – firma Robot Coupe
– systemy informatyczne dla gastronomii – praktyczne wskazówki
– wykorzystanie ziół w kuchni
– wędzenie i grillowanie – specjalista podpowiada – firma SMOKER
– – kuchnia przyszłości – energochłonność procesów obróbki cieplnej – firma SILEX
– kawa – właściwości i rodzaje, a także jej zastosowanie w kuchni
– papier do pieczenia i gotowania SAGA– zastosowanie i korzyści w różnych punktach gastronomicznych
– innowacyjne formy promocji w gastronomii
– jak dobrze się sprzedać, przygotowanie do poszukiwania pracy – HR Hotele Puree
– dietetyka jako nauka przyszłości – pomiary składu ciała – Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
To się nazywa wycieczka tematyczna. Gratulujemy organizacji i dziękujemy w imieniu uczniów.
Mistrzostwa Młodych Kucharzy
Właśnie dobiegły końca Mistrzostwa Młodych Kucharzy, powód do dumy ma również nasza szkoła!
Na ogólnopolskiej imprezie, której półfinał odbył się w Warszawie w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO 20.10.2016 nie zabrakło uczniów z naszej szkoły. Do finalnego etapu doszedł dobrze znany ze swoich osiągnieć Marian Wąchała wraz z pomocnikiem Kamilem Kubickim. Pierwszy dzień zmagań był nie lada wyzwaniem: każdy uczestnik miał za zadanie przygotować danie główne i deser z produktów znajdujących się w „black box „.
Marian na stanowisku znalazł (polędwicę z dzika, gruszkę, topinambur, orzechy nerkowca i ser pleśniowy). Co wymyślił? –stek z dzika, piklowany i karmelizowany topinambur, carpaccio z buraka, a na deser –gotowana w winie gruszka, ciastko bakaliowe, sos z sera pleśniowego. Ambitny pomysł bardzo pozytywnie zaskoczył nie tylko jury, ale i będącą na miejscu widownię. Niestety poślizg czasowy przy wydaniu dań zgodnie z regulaminem zakończył dalszą drogę uczestników.
To nie porażka, a jedynie małe potknięcie które skutecznie pokrzyżowało plany. Każde nowe doświadczenie jednak uczy i bez niego nie ma rozwoju.
Gratulujemy ogromnego sukcesu, jakim było dojście do ostatniego etapu konkursu oraz ogromnej kreatywności!
http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/jedzenie-i-zabawa/a/kucharze-z-kielc-wysoko-w-krajowym-konkursie,10785182/
Bursa szkolna
Od tego roku szkolnego uruchomiliśmy Bursę szkolną, będzie ona dostępna dla naszych uczniów zamiejscowych i zagranicznych. Zapraszamy do Naszych szkół.
Zapraszamy od 1 Stycznia 2017 roku do Naszej bursy uczniów naszych szkól jak również młodzież z innych szkół w regionie. Dobry dojazd, internet i monitoring dla bezpieczeństwa.
Rozpoczęcie nowego roku szkolnego
Rok szkolny 2016/2017 rozpoczęty!
Wakacje mamy już za sobą. Dyrekcja szkoły i nauczyciele uroczyście powitali młodzież, która po wakacyjnej przerwie radośnie wkroczyła w mury naszej szkoły. Witamy gorąco wszystkich uczniów. Teraz przed nami 10 miesięcy radosnej nauki:)
Rekrutacja 2016/2017
Zapraszamy do Naszego Technikum oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Kilkanaście zawodów, każdy może wybrać coś dla siebie w zależności od zainteresowań. Dodatkowe darmowe kursy podniosą Waszą wartość na rynku pracy i zapewnią lepszą pracę. Wspaniałe warunki nauki w naszych dobrze wyposażonych pracowniach, doświadczona kadra nauczycielska, praktyki u pracodawcy oraz zagranicą pozwolą Ci nauczyć się zawodu lepiej niż gdziekolwiek indziej.