Niepubliczne Szkoły na Helenówku

Szkoły Stowarzyszenia na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży

Joomla 1.7 NivoSlider developed by NewJoomlaTemplates in collaboration with best web hosting reviews and ratings.

 

 

 

Aktualności

Mistrzostwa Młodych Kucharzy

Właśnie dobiegły końca Mistrzostwa Młodych Kucharzy, powód do dumy ma również nasza szkoła!
Na ogólnopolskiej imprezie, której półfinał odbył się w Warszawie w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO 20.10.2016 nie zabrakło uczniów z naszej szkoły. Do finalnego etapu doszedł dobrze znany ze swoich osiągnieć Marian Wąchała wraz z pomocnikiem Kamilem Kubickim. Pierwszy dzień zmagań był nie lada wyzwaniem: każdy uczestnik miał za zadanie przygotować danie główne i deser z produktów znajdujących się w „black box „.
Marian na stanowisku znalazł (polędwicę z dzika, gruszkę, topinambur, orzechy nerkowca i ser pleśniowy). Co wymyślił? –stek z dzika, piklowany i karmelizowany topinambur, carpaccio z buraka, a na deser –gotowana w winie gruszka, ciastko bakaliowe, sos z sera pleśniowego. Ambitny pomysł bardzo pozytywnie zaskoczył nie tylko jury, ale i będącą na miejscu widownię. Niestety poślizg czasowy przy wydaniu dań zgodnie z regulaminem zakończył dalszą drogę uczestników.
To nie porażka, a jedynie małe potknięcie które skutecznie pokrzyżowało plany. Każde nowe doświadczenie jednak uczy i bez niego nie ma rozwoju.
Gratulujemy ogromnego sukcesu, jakim było dojście do ostatniego etapu konkursu oraz ogromnej kreatywności!
http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/jedzenie-i-zabawa/a/kucharze-z-kielc-wysoko-w-krajowym-konkursie,10785182/

Bursa szkolna

Od tego roku szkolnego uruchomiliśmy Bursę szkolną, będzie ona dostępna dla naszych uczniów zamiejscowych i zagranicznych. Zapraszamy do Naszych szkół.

Zapraszamy od 1 Stycznia 2017 roku do Naszej bursy uczniów naszych szkól jak również młodzież z innych szkół w regionie. Dobry dojazd, internet i monitoring dla bezpieczeństwa.

plakat www

Rozpoczęcie nowego roku szkolnego

Rok szkolny 2016/2017 rozpoczęty!
Wakacje mamy już za sobą. Dyrekcja szkoły i nauczyciele uroczyście powitali młodzież, która po wakacyjnej przerwie radośnie wkroczyła w mury naszej szkoły. Witamy gorąco wszystkich uczniów. Teraz przed nami 10 miesięcy radosnej nauki:)

Rekrutacja 2016/2017

Zapraszamy do Naszego Technikum oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Kilkanaście zawodów, każdy może wybrać coś dla siebie w zależności od zainteresowań. Dodatkowe darmowe kursy podniosą Waszą wartość na rynku pracy i zapewnią lepszą pracę. Wspaniałe warunki nauki w naszych dobrze wyposażonych pracowniach, doświadczona kadra nauczycielska, praktyki u pracodawcy oraz zagranicą pozwolą Ci nauczyć się zawodu lepiej niż gdziekolwiek indziej.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Wśród 90 uczestników Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności znaleźli się dwaj nasi uczniowie Marian Wąchała i Kamil Kubicki.
Konkurs wiedzy na tym etapie był na bardzo wysokim, akademickim poziomie. Chłopcy wykazali się dużymi umiejętnościami, dlatego zasługują na wielkie brawa. Przy okazji eliminacji zostało zorganizowane sympozjum szkoleniowo - naukowe pt. ,,Wokół współczesnych wyzwań nauk o żywności i żywieniu".
Spotkanie poprowadzi Dr hab. Michał Skrzypek, prof. nadzw. KUL
Twoje zdrowie w (nie) Twoich rękach?, Popularne i mniej znane diety odchudzające to wybrane tytuły wykładów, których adresatami będą uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i studenci.
Organizatorem Olimpiady jest Zakład Dietetyki Klinicznej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Kurt Scheller ponownie naszym gościem

Niekwestionowany mistrz sztuki kulinarnej, szef kuchni i krytyk kulinarny, Kurt Scheller gościł w piątek w naszej szkole w Kielcach. Kolejna grupa naszych uczniów, którzy byli uczestnikami kursu, miała okazję uczyć się od mistrza.
Pokaz kulinarny połączony z degustacją potraw przygotowanych pod okiem gościa był ukoronowaniem bezpłatnego kursu „Kucharz z organizacją przyjęć okolicznościowych z wykorzystaniem produktów regionalnych".

Zadaniem uczestników kursu i pokazu kulinarnego w piątek było przygotowanie kilku potraw.
Uczniowie, biorący udział w projekcie i samym piątkowym pokazie byli pod wrażeniem swojego nauczyciela. Chwalili jego podejście do uczestników, cenne wskazówki i cierpliwość towarzyszącą mu podczas pracy w kuchni.
"W żadnej innej szkole nie miałabym takich możliwości, jakie to szczęście, że znalazłam się we właściwym miejscu - w szkole na Helenówku". Tak z radością opowiada jedna z uczestniczek kursu.
Przedsięwzięcie jest częścią 3-letniego projektu finansowanego ze środków unijnych pod nazwą: „zaAWANSowane szkolenia spełniają marzenia".
Tak, rzeczywiście przyszli kucharze jedno marzenie już mają spełnione.
Szef kuchni Kurt Scheller podczas swojej wizyty w szkole chętnie robił sobie pamiątkowe zdjęcia z uczniami, rozdawał autografy i opowiadał o swojej wielkiej pasji do gotowania.

I Edycja Konkursu Edukacji dla Bezpieczeństwa i Pierwszej Pomocy

Po raz pierwszy w naszej szkole został zorganizowany konkurs Edukacji dla Bezpieczeństwa i Pierwszej Pomocy. To konkurs, jakiego dotąd nie było w kieleckich szkołach, dlatego wywołał bardzo duże zainteresowanie. Uczestnikami byli uczniowie szkół gimnazjalnych z Kielc i województwa świętokrzyskiego. Rywalizacja była ogromna, ponieważ do konkursu zgłosiło się kilkudziesięciu uczestników. Najlepiej wypadła uczennica ze szkoły w Rytwianach - Katarzyna Dziedzic, która zajęła I miejsce. Miesjce II zajęły równolegle uczennice: Sylwia Kołodziej ze szkoły w Miedzierzy, Kinga Niekurzak z Rytwian oraz Ewelina Syska z gimnazjum w Kostomłotach. Na III miejscu znalazły się: Karina Janczewska i Anna Marzec z gimnazjum nr 9 w Kielcach oraz Ewa Piątkowska z gimnazjum w Rytwianach. Zwycięzcom gratulujemy, wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział i oczywiście zapraszamy do uczestnictwa w następnej edycji konkursu.

O nas

 

Firma

 

  • Stowarzyszenie
  • Regulaminy i statuty
  • RODO

 

 


 

Odwiedź też strony powyżej.