




Aktualności
Mistrzostwa Młodych Kucharzy

Właśnie dobiegły końca Mistrzostwa Młodych Kucharzy, powód do dumy ma również nasza szkoła!
Na ogólnopolskiej imprezie, której półfinał odbył się w Warszawie w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO 20.10.2016 nie zabrakło uczniów z naszej szkoły. Do finalnego etapu doszedł dobrze znany ze swoich osiągnieć Marian Wąchała wraz z pomocnikiem Kamilem Kubickim. Pierwszy dzień zmagań był nie lada wyzwaniem: każdy uczestnik miał za zadanie przygotować danie główne i deser z produktów znajdujących się w „black box „.
Marian na stanowisku znalazł (polędwicę z dzika, gruszkę, topinambur, orzechy nerkowca i ser pleśniowy). Co wymyślił? –stek z dzika, piklowany i karmelizowany topinambur, carpaccio z buraka, a na deser –gotowana w winie gruszka, ciastko bakaliowe, sos z sera pleśniowego. Ambitny pomysł bardzo pozytywnie zaskoczył nie tylko jury, ale i będącą na miejscu widownię. Niestety poślizg czasowy przy wydaniu dań zgodnie z regulaminem zakończył dalszą drogę uczestników.
To nie porażka, a jedynie małe potknięcie które skutecznie pokrzyżowało plany. Każde nowe doświadczenie jednak uczy i bez niego nie ma rozwoju.
Gratulujemy ogromnego sukcesu, jakim było dojście do ostatniego etapu konkursu oraz ogromnej kreatywności!
http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/jedzenie-i-zabawa/a/kucharze-z-kielc-wysoko-w-krajowym-konkursie,10785182/
Bursa szkolna

Od tego roku szkolnego uruchomiliśmy Bursę szkolną, będzie ona dostępna dla naszych uczniów zamiejscowych i zagranicznych. Zapraszamy do Naszych szkół.
Zapraszamy od 1 Stycznia 2017 roku do Naszej bursy uczniów naszych szkól jak również młodzież z innych szkół w regionie. Dobry dojazd, internet i monitoring dla bezpieczeństwa.
Rozpoczęcie nowego roku szkolnego

Rok szkolny 2016/2017 rozpoczęty!
Wakacje mamy już za sobą. Dyrekcja szkoły i nauczyciele uroczyście powitali młodzież, która po wakacyjnej przerwie radośnie wkroczyła w mury naszej szkoły. Witamy gorąco wszystkich uczniów. Teraz przed nami 10 miesięcy radosnej nauki:)
Rekrutacja 2016/2017

Zapraszamy do Naszego Technikum oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Kilkanaście zawodów, każdy może wybrać coś dla siebie w zależności od zainteresowań. Dodatkowe darmowe kursy podniosą Waszą wartość na rynku pracy i zapewnią lepszą pracę. Wspaniałe warunki nauki w naszych dobrze wyposażonych pracowniach, doświadczona kadra nauczycielska, praktyki u pracodawcy oraz zagranicą pozwolą Ci nauczyć się zawodu lepiej niż gdziekolwiek indziej.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Wśród 90 uczestników Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności znaleźli się dwaj nasi uczniowie Marian Wąchała i Kamil Kubicki.
Konkurs wiedzy na tym etapie był na bardzo wysokim, akademickim poziomie. Chłopcy wykazali się dużymi umiejętnościami, dlatego zasługują na wielkie brawa. Przy okazji eliminacji zostało zorganizowane sympozjum szkoleniowo - naukowe pt. ,,Wokół współczesnych wyzwań nauk o żywności i żywieniu".
Spotkanie poprowadzi Dr hab. Michał Skrzypek, prof. nadzw. KUL
Twoje zdrowie w (nie) Twoich rękach?, Popularne i mniej znane diety odchudzające to wybrane tytuły wykładów, których adresatami będą uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i studenci.
Organizatorem Olimpiady jest Zakład Dietetyki Klinicznej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Kurt Scheller ponownie naszym gościem
Niekwestionowany mistrz sztuki kulinarnej, szef kuchni i krytyk kulinarny, Kurt Scheller gościł w piątek w naszej szkole w Kielcach. Kolejna grupa naszych uczniów, którzy byli uczestnikami kursu, miała okazję uczyć się od mistrza.
Pokaz kulinarny połączony z degustacją potraw przygotowanych pod okiem gościa był ukoronowaniem bezpłatnego kursu „Kucharz z organizacją przyjęć okolicznościowych z wykorzystaniem produktów regionalnych".
Zadaniem uczestników kursu i pokazu kulinarnego w piątek było przygotowanie kilku potraw.
Uczniowie, biorący udział w projekcie i samym piątkowym pokazie byli pod wrażeniem swojego nauczyciela. Chwalili jego podejście do uczestników, cenne wskazówki i cierpliwość towarzyszącą mu podczas pracy w kuchni.
"W żadnej innej szkole nie miałabym takich możliwości, jakie to szczęście, że znalazłam się we właściwym miejscu - w szkole na Helenówku". Tak z radością opowiada jedna z uczestniczek kursu.
Przedsięwzięcie jest częścią 3-letniego projektu finansowanego ze środków unijnych pod nazwą: „zaAWANSowane szkolenia spełniają marzenia".
Tak, rzeczywiście przyszli kucharze jedno marzenie już mają spełnione.
Szef kuchni Kurt Scheller podczas swojej wizyty w szkole chętnie robił sobie pamiątkowe zdjęcia z uczniami, rozdawał autografy i opowiadał o swojej wielkiej pasji do gotowania.
I Edycja Konkursu Edukacji dla Bezpieczeństwa i Pierwszej Pomocy
Po raz pierwszy w naszej szkole został zorganizowany konkurs Edukacji dla Bezpieczeństwa i Pierwszej Pomocy. To konkurs, jakiego dotąd nie było w kieleckich szkołach, dlatego wywołał bardzo duże zainteresowanie. Uczestnikami byli uczniowie szkół gimnazjalnych z Kielc i województwa świętokrzyskiego. Rywalizacja była ogromna, ponieważ do konkursu zgłosiło się kilkudziesięciu uczestników. Najlepiej wypadła uczennica ze szkoły w Rytwianach - Katarzyna Dziedzic, która zajęła I miejsce. Miesjce II zajęły równolegle uczennice: Sylwia Kołodziej ze szkoły w Miedzierzy, Kinga Niekurzak z Rytwian oraz Ewelina Syska z gimnazjum w Kostomłotach. Na III miejscu znalazły się: Karina Janczewska i Anna Marzec z gimnazjum nr 9 w Kielcach oraz Ewa Piątkowska z gimnazjum w Rytwianach. Zwycięzcom gratulujemy, wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział i oczywiście zapraszamy do uczestnictwa w następnej edycji konkursu.
Strona 6 z 7