Aktualności
Nasi uczniowie w Rimini
Dobiega końca drugi wyjazd zagraniczny w ramach realizowanego przez nasze szkoły projektu „Praktyczna nauka zawodu w Europie” projekt nr 2017-1-PL01-KA102-035777. W ramach przedsięwzięcia odbyły się dwa wyjazdy zagraniczne - w kwietniu do Irlandii oraz w listopadzie do Włoch. 30 uczniów odbyło dwutygodniowe praktyki w zagranicznych przedsiębiorstwach.
Rozpoczęcie roku
Nowy rok szkolny rozpoczynamy 4 września 2018 o godzinie 11.00 - pierwsze klasy. Miejsce rozpoczęcia Helenówek 2 sala gimnastyczna.
Reszta klas zaczyna o godzinie 10.00 w klasach. Rozpiska klas wywieszona zostanie na tablicy ogłoszeń.
Świętokrzyski Mistrz Kuchni 2018
W sobotę, 28 kwietnia, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyła się VII edycja konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni. Konkursowi przewodniczył: Robert Sowa. Każda potrawa przygotowana podczas konkursu była próbowana przez jury degustacyjne. O tytuły w kategorii juniorów walczyło 14 zespołów składających się z uczniów świętokrzyskich szkół gastronomicznych. Zespoły zostały wybrane po etapie wstępnym. Należało wysłać zgłoszenie zespołu autorskich potraw z recepturami. Każdy zespół miał nieco ponad godzinę na przygotowanie sześciu porcji przystawek z wykorzystaniem wędzonej ryby i buraka oraz dania głównego używając kaczki i nowalijek.
Wśród uczniów znalazł się zespół z naszej szkoły: Klaudia Kowalska i Jana Zatyrka z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach. Każdy z uczestników musiał podając poszczególne dania, wyjaśnić jak je przygotowywał i skąd wziął na nie pomysł. Gratulujemy podjętego wyzwania i życzymy dalszych sukcesów zawodowych. Brawo dziewczyny!!
Impreza targowa ECO-STYLE 2018 udziałem naszych uczniów
Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w ramach Targi Kielce ECO-STYLE 2018. Zaproszenie otrzymało 6 uczniów z klas IIITŻ i IV TŻ oraz IIID: Klaudia Kowalska, Jana Zatyrka, Klaudia Rosińska, Marta Łygońska, Kamil Kubicki, Adam Soczomski. Założeniem prowadzonych warsztatów było propagowanie zdrowego żywienia oraz popularyzacja stosowania w kuchni produktów ekologicznych o dużych walorach smakowych, odżywczych oraz leczniczych. Młodzież wspólnie ze Specjalistami na stoisku Polskiej Ekologii przygotowali Kwaśnicę Beskidzką, pierogi ruskie, z mięsem, pasztetem oraz "Kaszotto" z mięsem wieprzowym i serem kozim. Pan Czesław Meus nauczył młodzież, jak przygotować bułki z czarnuszką i sezamem na Burgery oraz chleb z najstarszych zbóż z dodatkiem Topinambura oraz Lucerny. Dodatkowo młodzież smażyła burgery i wykonała sałatkę z dynią piżmową według autorskiej receptury Pana Adama Wałęgi. Młodzież z wielką radością przyjęła świadectwa ukończenia warsztatów oraz podarunek od Stowarzyszenia. Wszystkie potrawy przygotowane w czasie warsztatów młodzież serwowała zwiedzającym targi.
Ogromne podziękowania dla organizatorów tego przedsięwzięcia
Nasi wolontariusze w akcji
Uczniowie z naszej szkoły wzięli udział w zbiórce żywności w ramach statutowej działalności pomocowej prowadzonej przez Świętokrzyskie Stowarzyszenie Na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży. To niepierwsza akcja charytatywna, w której młodzież naszych szkół bierze aktywny udział w roli wolontariuszy. Dziękujemy wszystkim, którzy wspomogli akcję i oczywiście Wam drodzy uczniowie.
Wyjazd na praktyki do Irlandii
Nasi uczniowie wyjechali na praktyki zagraniczne do Irlandii.
Długo i rzetelnie przygotowywali się do wyjazdu. A teraz będą uczyć się od najlepszych.
Jak widać na zdjęciach pomimo deszczu humory dopisują.
Bawcie się dobrze i powodzenia.
Warsztaty językowe na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego
Uczniowie Naszej szkoły, uczący się języka rosyjskiego (klasy II TI i II TUF), uczestniczyli w warsztatach organizowanych przez Instytut Filologii Obcych na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach. Uczestnicy wraz z profesorem Olegiem Leszczakiem pracowali nad przełamywaniem stereotypów o Rosjanach, natomiast z innymi wykładowcami Uniwersytetu Jana Kochanowskiego rozwiązywali quiz wiedzy o Rosji, słuchali muzyki rosyjskiej i śpiewali piosenki, a także zapoznali się z najważniejszymi dokonaniami sztuki filmowej rosyjskich reżyserów. Podczas zajęć był również tradycyjny poczęstunek rosyjskimi blinami, herbatką z samowaru i innymi rosyjskimi smakołykami.