




Aktualności
Impreza targowa ECO-STYLE 2018 udziałem naszych uczniów

Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w ramach Targi Kielce ECO-STYLE 2018. Zaproszenie otrzymało 6 uczniów z klas IIITŻ i IV TŻ oraz IIID: Klaudia Kowalska, Jana Zatyrka, Klaudia Rosińska, Marta Łygońska, Kamil Kubicki, Adam Soczomski. Założeniem prowadzonych warsztatów było propagowanie zdrowego żywienia oraz popularyzacja stosowania w kuchni produktów ekologicznych o dużych walorach smakowych, odżywczych oraz leczniczych. Młodzież wspólnie ze Specjalistami na stoisku Polskiej Ekologii przygotowali Kwaśnicę Beskidzką, pierogi ruskie, z mięsem, pasztetem oraz "Kaszotto" z mięsem wieprzowym i serem kozim. Pan Czesław Meus nauczył młodzież, jak przygotować bułki z czarnuszką i sezamem na Burgery oraz chleb z najstarszych zbóż z dodatkiem Topinambura oraz Lucerny. Dodatkowo młodzież smażyła burgery i wykonała sałatkę z dynią piżmową według autorskiej receptury Pana Adama Wałęgi. Młodzież z wielką radością przyjęła świadectwa ukończenia warsztatów oraz podarunek od Stowarzyszenia. Wszystkie potrawy przygotowane w czasie warsztatów młodzież serwowała zwiedzającym targi.
Ogromne podziękowania dla organizatorów tego przedsięwzięcia
Nasi wolontariusze w akcji

Uczniowie z naszej szkoły wzięli udział w zbiórce żywności w ramach statutowej działalności pomocowej prowadzonej przez Świętokrzyskie Stowarzyszenie Na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży. To niepierwsza akcja charytatywna, w której młodzież naszych szkół bierze aktywny udział w roli wolontariuszy. Dziękujemy wszystkim, którzy wspomogli akcję i oczywiście Wam drodzy uczniowie.
Wyjazd na praktyki do Irlandii

Nasi uczniowie wyjechali na praktyki zagraniczne do Irlandii.
Długo i rzetelnie przygotowywali się do wyjazdu. A teraz będą uczyć się od najlepszych.
Jak widać na zdjęciach pomimo deszczu humory dopisują.
Bawcie się dobrze i powodzenia.
Warsztaty językowe na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego

Uczniowie Naszej szkoły, uczący się języka rosyjskiego (klasy II TI i II TUF), uczestniczyli w warsztatach organizowanych przez Instytut Filologii Obcych na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach. Uczestnicy wraz z profesorem Olegiem Leszczakiem pracowali nad przełamywaniem stereotypów o Rosjanach, natomiast z innymi wykładowcami Uniwersytetu Jana Kochanowskiego rozwiązywali quiz wiedzy o Rosji, słuchali muzyki rosyjskiej i śpiewali piosenki, a także zapoznali się z najważniejszymi dokonaniami sztuki filmowej rosyjskich reżyserów. Podczas zajęć był również tradycyjny poczęstunek rosyjskimi blinami, herbatką z samowaru i innymi rosyjskimi smakołykami.
Edukacyjna wycieczka do Poznania

Ten weekend był pełen wrażeń. Młodzież naszej szkoły wyjechała na dwudniową wycieczkę do Poznania. gdzie uczestniczyła w pokazach fryzjerskich organizowanych przez Poznań Targi. Impreza Look i Beauty Vision jest cyklicznym wielkim pokazem fryzjersko-kosmetycznym, w którym co roku biorą udział nasi uczniowie i kształcą się od światowej sławy profesjonalistów.
Dzień otwartej szkoły 9 czerwiec 2017
Dyrekcja i grono pedagogiczne zapraszają uczniów klas trzecich gimnazjum na "Dzień Otwarty" w naszej szkole.
9 czerwiec 2017, ul. Helenówek 2 i 4 Kielce
W programie między innymi:
- zwiedzanie pracowni szkolnych
- spotkanie z Dyrektorem szkoły
- prezentacje na temat oferty szkolnej
- rozmowa z doradcą zawodowym
- usługi fryzjerskie
- makijaże
- smaczny poczęstunek
- zapisy do szkoły
Największą atrakcją tego dnia będzie spotkanie z zawodnikami VIVE TAURON Kielce.
Technika i Szkoły Branżowe czekają na Ciebie.
Skorzystaj z Naszego zaproszenia. Liczą się Twoje wrażenia, przyszłość i kariera!.
II miejsce w konkursie gastronomicznym

W niedzielę, ostaniego kwietnia, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyła się VI edycja konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni. Konkursowi przewodniczyli znani kucharze: Teo Vafidis i Robert Sowa. Każda potrawa przygotowana podczas konkursu była próbowana przez jury degustacyjne, którego członkami byli także: Sebastian Klamka - zeszłoroczny Mistrz w kategorii profesjonaliści, Patryk Kotarba - szef kuchni restauracji Ponidzie w hotelu Słoneczny Zdrój, Michał Bętkowski - Nosalowy Dwór w Zakopanem oraz jury techniczne złożone z dwóch szefów kuchni, wymienionego wcześniej Huberta Saneckiego - szefa kuchni w restauracji Spektrum Smaku w Willi Hueta oraz Rafała Korusa - szefa kuchni w restauracji Oranżeria, w hotelu Best Western Grand Hotel. O tytuły w kategorii juniorów walczyło 8 zespołów składających się z uczniów świętokrzyskich szkół gastronomicznychw tym i Nasza. Zespoły zostały wybrane po etapie wstępnym. Każdy zespół miał nieco ponad godzinę na przygotowanie pięciu porcji przystawek z wykorzystaniem przystawki (na zimno lub gorąco) z wykorzystaniem takich produktów jak np: biały ser oraz dania głównego używając pstrąga i grzybów.
Wśród uczniów znalazł się zespół z naszej szkoły: Adam Gajdka z Zasadniczej Szkoły Zawodowej, Klaudia Kowalska z Technikum Zawodowego - członkowie Koła Gastronomicznego. Jury nie szczędziło słów krytyki, ale też i ogromnych pochwał. Każdy z uczestników musiał podając poszczególne dania, wyjaśnić jak je przygotowywał i skąd wziął na nie pomysł.
Uczniowie naszej szkoły – zajęli drugie miejsce.
Gratulacje!
Strona 4 z 7