Niepubliczne Szkoły na Helenówku

Szkoły Stowarzyszenia na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży

Joomla 1.7 NivoSlider developed by NewJoomlaTemplates in collaboration with best web hosting reviews and ratings.

 

 

 

Aktualności

Tydzień Kultury Języka

W ramach XVII Tygodnia Kultury Języka w województwie świętokrzyskim, w naszej szkole odbyły się zajęcia, które miały na celu propagowanie kultury języka w różnych sytuacjach życiowych. Uczniowie pisali dyktando, rozwiązywali językowe łamigłówki i grali w kalambury. Został również przeprowadzony konkurs recytatorski pod hasłem "Kobieta w poezji". Najciekawsze interpretacje poetyckie zaprezentowały Daria Vovchenko, Karolina Wójcik oraz Hanna Chemikos. Wszystkim uczestnikom bardzo dziękujemy za wrażenia estetyczne oraz wzruszenie wywołane recytacjami.
Gratulujemy!
A wszystko po to, by kształtować estetykę i formy wypowiedzi w sytuacjach codziennych i publicznych.

Zapraszamy na dzień otwarty szkoły

Dzień Otwarty Szkoły
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych ofertą szkoły, a szczególnie uczniów klas III gimnazjum i VIII szkoły podstawowej, na Dni Otwarte Naszej Szkoły, 16 maja 2019 w godzinach od 10.00 do 14.00.
W programie: pokaz barmański, degustacja potraw, występ szkolnego kabaretu, stylizacja fryzur, prezentacja kierunków kształcenia i wiele innych atrakcji. Zapraszamy!!

Studniówka 2018/2019

Studniówka 2019
Już w sobotę wielkie wydarzenie w naszej szkole!
Studniówkowy Bal, na którym będą bawić się przyszli absolwenci odbędzie się 12 stycznia o godz. 19.00 w Hotelu Kameralnym w Kielcach.
Życzymy szampańskiej zabawy i czekamy na relacje.

Dodatkowe kursy dla uczniów

Propozycje atrakcyjnych kursów
Zapraszamy uczniów szkół AWANS do wzięcia udziału w projekcie „Z AWANSem na rynek pracy”.

Nr projektu: RPSW.08.05.01-26-0016/18

Okres realizacji: 02.01.2019-30.04.2020
Przewidziane formy wsparcia:
- doradztwo indywidualne i grupowe
- kursy
- panel dyskusyjny z pracodawcami
- staże (z wynagrodzeniem dla uczestnika)

Planowane kursy:
· Kurs mobilny stylista-wizażysta
· Kurs profesjonalny pracownik w obiekcie hotelarskim (noclegowym)
· Kurs grafika komputerowa Corell Photoshop, ECDL-S4
· Kurs operator koparko-ładowarki
· Kurs profesjonalny kelner z warsztatami baristy

Pierwszeństwo udziału w danym kursie mają uczniowie z kierunku powiązanego (np. wizażysta → fryzjer, kelner → gastronomia, koparko-ładowarki → mechanicy i budownictwo, grafika→ informatycy, pracownik w obiekcie hotelarskim → hotelarze).
Głównym czynnikiem decydującym o dostaniu się do projektu jest frekwencja.
Formularze zgłoszeniowe dostępne są w biurze projektu: ul. Helenówek 4 pok. 204.

Nasi uczniowie w Rimini

Dobiega końca drugi wyjazd zagraniczny w ramach realizowanego przez nasze szkoły projektu „Praktyczna nauka zawodu w Europie” projekt nr 2017-1-PL01-KA102-035777. W ramach przedsięwzięcia odbyły się dwa wyjazdy zagraniczne - w kwietniu do Irlandii oraz w listopadzie do Włoch. 30 uczniów odbyło dwutygodniowe praktyki w zagranicznych przedsiębiorstwach.

Rozpoczęcie roku

Nowy rok szkolny rozpoczynamy  4 września 2018 o godzinie 11.00 - pierwsze klasy. Miejsce rozpoczęcia Helenówek 2 sala gimnastyczna.

Reszta klas zaczyna o godzinie 10.00 w klasach.  Rozpiska klas wywieszona zostanie na tablicy ogłoszeń.

 

 

Świętokrzyski Mistrz Kuchni 2018

Mistrz Kuchni

W sobotę, 28 kwietnia, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyła się VII edycja konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni. Konkursowi przewodniczył: Robert Sowa. Każda potrawa przygotowana podczas konkursu była próbowana przez jury degustacyjne. O tytuły w kategorii juniorów walczyło 14 zespołów składających się z uczniów świętokrzyskich szkół gastronomicznych. Zespoły zostały wybrane po etapie wstępnym. Należało wysłać zgłoszenie zespołu autorskich potraw z recepturami. Każdy zespół miał nieco ponad godzinę na przygotowanie sześciu porcji przystawek z wykorzystaniem wędzonej ryby i buraka oraz dania głównego używając kaczki i nowalijek.
Wśród uczniów znalazł się zespół z naszej szkoły: Klaudia Kowalska i Jana Zatyrka z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach. Każdy z uczestników musiał podając poszczególne dania, wyjaśnić jak je przygotowywał i skąd wziął na nie pomysł. Gratulujemy podjętego wyzwania i życzymy dalszych sukcesów zawodowych. Brawo dziewczyny!!

O nas

 

Firma

 

  • Stowarzyszenie
  • Regulaminy i statuty

 

 


 

Odwiedź też strony powyżej.