Niepubliczne Szkoły na Helenówku

Szkoły Stowarzyszenia na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży

Joomla 1.7 NivoSlider developed by NewJoomlaTemplates in collaboration with best web hosting reviews and ratings.

 

 

 

Aktualności

Dodatkowe kursy dla uczniów

Propozycje atrakcyjnych kursów
Zapraszamy uczniów szkół AWANS do wzięcia udziału w projekcie „Z AWANSem na rynek pracy”.

Nr projektu: RPSW.08.05.01-26-0016/18

Okres realizacji: 02.01.2019-30.04.2020
Przewidziane formy wsparcia:
- doradztwo indywidualne i grupowe
- kursy
- panel dyskusyjny z pracodawcami
- staże (z wynagrodzeniem dla uczestnika)

Planowane kursy:
· Kurs mobilny stylista-wizażysta
· Kurs profesjonalny pracownik w obiekcie hotelarskim (noclegowym)
· Kurs grafika komputerowa Corell Photoshop, ECDL-S4
· Kurs operator koparko-ładowarki
· Kurs profesjonalny kelner z warsztatami baristy

Pierwszeństwo udziału w danym kursie mają uczniowie z kierunku powiązanego (np. wizażysta → fryzjer, kelner → gastronomia, koparko-ładowarki → mechanicy i budownictwo, grafika→ informatycy, pracownik w obiekcie hotelarskim → hotelarze).
Głównym czynnikiem decydującym o dostaniu się do projektu jest frekwencja.
Formularze zgłoszeniowe dostępne są w biurze projektu: ul. Helenówek 4 pok. 204.

Nasi uczniowie w Rimini

Dobiega końca drugi wyjazd zagraniczny w ramach realizowanego przez nasze szkoły projektu „Praktyczna nauka zawodu w Europie” projekt nr 2017-1-PL01-KA102-035777. W ramach przedsięwzięcia odbyły się dwa wyjazdy zagraniczne - w kwietniu do Irlandii oraz w listopadzie do Włoch. 30 uczniów odbyło dwutygodniowe praktyki w zagranicznych przedsiębiorstwach.

Rozpoczęcie roku

Nowy rok szkolny rozpoczynamy  4 września 2018 o godzinie 11.00 - pierwsze klasy. Miejsce rozpoczęcia Helenówek 2 sala gimnastyczna.

Reszta klas zaczyna o godzinie 10.00 w klasach.  Rozpiska klas wywieszona zostanie na tablicy ogłoszeń.

 

 

Świętokrzyski Mistrz Kuchni 2018

Mistrz Kuchni

W sobotę, 28 kwietnia, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyła się VII edycja konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni. Konkursowi przewodniczył: Robert Sowa. Każda potrawa przygotowana podczas konkursu była próbowana przez jury degustacyjne. O tytuły w kategorii juniorów walczyło 14 zespołów składających się z uczniów świętokrzyskich szkół gastronomicznych. Zespoły zostały wybrane po etapie wstępnym. Należało wysłać zgłoszenie zespołu autorskich potraw z recepturami. Każdy zespół miał nieco ponad godzinę na przygotowanie sześciu porcji przystawek z wykorzystaniem wędzonej ryby i buraka oraz dania głównego używając kaczki i nowalijek.
Wśród uczniów znalazł się zespół z naszej szkoły: Klaudia Kowalska i Jana Zatyrka z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach. Każdy z uczestników musiał podając poszczególne dania, wyjaśnić jak je przygotowywał i skąd wziął na nie pomysł. Gratulujemy podjętego wyzwania i życzymy dalszych sukcesów zawodowych. Brawo dziewczyny!!

Impreza targowa ECO-STYLE 2018 udziałem naszych uczniów

Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w ramach Targi Kielce ECO-STYLE 2018. Zaproszenie otrzymało 6 uczniów z klas IIITŻ i IV TŻ oraz IIID: Klaudia Kowalska, Jana Zatyrka, Klaudia Rosińska, Marta Łygońska, Kamil Kubicki, Adam Soczomski. Założeniem prowadzonych warsztatów było propagowanie zdrowego żywienia oraz popularyzacja stosowania w kuchni produktów ekologicznych o dużych walorach smakowych, odżywczych oraz leczniczych. Młodzież wspólnie ze Specjalistami na stoisku Polskiej Ekologii przygotowali Kwaśnicę Beskidzką, pierogi ruskie, z mięsem, pasztetem oraz "Kaszotto" z mięsem wieprzowym i serem kozim. Pan Czesław Meus nauczył młodzież, jak przygotować bułki z czarnuszką i sezamem na Burgery oraz chleb z najstarszych zbóż z dodatkiem Topinambura oraz Lucerny. Dodatkowo młodzież smażyła burgery i wykonała sałatkę z dynią piżmową według autorskiej receptury Pana Adama Wałęgi. Młodzież z wielką radością przyjęła świadectwa ukończenia warsztatów oraz podarunek od Stowarzyszenia. Wszystkie potrawy przygotowane w czasie warsztatów młodzież serwowała zwiedzającym targi.
Ogromne podziękowania dla organizatorów tego przedsięwzięcia

 

Nasi wolontariusze w akcji

zbiórka żywności

Uczniowie z naszej szkoły wzięli udział w zbiórce żywności w ramach statutowej działalności pomocowej prowadzonej przez Świętokrzyskie Stowarzyszenie Na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży. To niepierwsza akcja charytatywna, w której młodzież naszych szkół bierze aktywny udział w roli wolontariuszy. Dziękujemy wszystkim, którzy wspomogli akcję i oczywiście Wam drodzy uczniowie.

Wyjazd na praktyki do Irlandii

Nasi uczniowie wyjechali na praktyki zagraniczne do Irlandii.
Długo i rzetelnie przygotowywali się do wyjazdu. A teraz będą uczyć się od najlepszych.
Jak widać na zdjęciach pomimo deszczu humory dopisują.
Bawcie się dobrze i powodzenia.

O nas

 

Firma

 

  • Stowarzyszenie
  • Regulaminy i statuty
  • RODO

 

 


 

Odwiedź też strony powyżej.