Niepubliczne Szkoły na Helenówku

Szkoły Stowarzyszenia na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży

Joomla 1.7 NivoSlider developed by NewJoomlaTemplates in collaboration with best web hosting reviews and ratings.

 

 

 

Aktualności

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Wśród 90 uczestników Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności znaleźli się dwaj nasi uczniowie Marian Wąchała i Kamil Kubicki.
Konkurs wiedzy na tym etapie był na bardzo wysokim, akademickim poziomie. Chłopcy wykazali się dużymi umiejętnościami, dlatego zasługują na wielkie brawa. Przy okazji eliminacji zostało zorganizowane sympozjum szkoleniowo - naukowe pt. ,,Wokół współczesnych wyzwań nauk o żywności i żywieniu".
Spotkanie poprowadzi Dr hab. Michał Skrzypek, prof. nadzw. KUL
Twoje zdrowie w (nie) Twoich rękach?, Popularne i mniej znane diety odchudzające to wybrane tytuły wykładów, których adresatami będą uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i studenci.
Organizatorem Olimpiady jest Zakład Dietetyki Klinicznej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Kurt Scheller ponownie naszym gościem

Niekwestionowany mistrz sztuki kulinarnej, szef kuchni i krytyk kulinarny, Kurt Scheller gościł w piątek w naszej szkole w Kielcach. Kolejna grupa naszych uczniów, którzy byli uczestnikami kursu, miała okazję uczyć się od mistrza.
Pokaz kulinarny połączony z degustacją potraw przygotowanych pod okiem gościa był ukoronowaniem bezpłatnego kursu „Kucharz z organizacją przyjęć okolicznościowych z wykorzystaniem produktów regionalnych".

Zadaniem uczestników kursu i pokazu kulinarnego w piątek było przygotowanie kilku potraw.
Uczniowie, biorący udział w projekcie i samym piątkowym pokazie byli pod wrażeniem swojego nauczyciela. Chwalili jego podejście do uczestników, cenne wskazówki i cierpliwość towarzyszącą mu podczas pracy w kuchni.
"W żadnej innej szkole nie miałabym takich możliwości, jakie to szczęście, że znalazłam się we właściwym miejscu - w szkole na Helenówku". Tak z radością opowiada jedna z uczestniczek kursu.
Przedsięwzięcie jest częścią 3-letniego projektu finansowanego ze środków unijnych pod nazwą: „zaAWANSowane szkolenia spełniają marzenia".
Tak, rzeczywiście przyszli kucharze jedno marzenie już mają spełnione.
Szef kuchni Kurt Scheller podczas swojej wizyty w szkole chętnie robił sobie pamiątkowe zdjęcia z uczniami, rozdawał autografy i opowiadał o swojej wielkiej pasji do gotowania.

I Edycja Konkursu Edukacji dla Bezpieczeństwa i Pierwszej Pomocy

Po raz pierwszy w naszej szkole został zorganizowany konkurs Edukacji dla Bezpieczeństwa i Pierwszej Pomocy. To konkurs, jakiego dotąd nie było w kieleckich szkołach, dlatego wywołał bardzo duże zainteresowanie. Uczestnikami byli uczniowie szkół gimnazjalnych z Kielc i województwa świętokrzyskiego. Rywalizacja była ogromna, ponieważ do konkursu zgłosiło się kilkudziesięciu uczestników. Najlepiej wypadła uczennica ze szkoły w Rytwianach - Katarzyna Dziedzic, która zajęła I miejsce. Miesjce II zajęły równolegle uczennice: Sylwia Kołodziej ze szkoły w Miedzierzy, Kinga Niekurzak z Rytwian oraz Ewelina Syska z gimnazjum w Kostomłotach. Na III miejscu znalazły się: Karina Janczewska i Anna Marzec z gimnazjum nr 9 w Kielcach oraz Ewa Piątkowska z gimnazjum w Rytwianach. Zwycięzcom gratulujemy, wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział i oczywiście zapraszamy do uczestnictwa w następnej edycji konkursu.

Otrzymali świadectwa ukończenia szkoły

To był szczególny dzień dla uczniów klas trzecich liceum i czwartych technikum, po raz ostatni wystąpili oni w roli podopiecznych i wychowanków. W bardzo uroczystej i podniosłej atmosferze pożegnali się z nauczycielami, dyrekcją oraz rówieśnikami. Podczas oficjalnego zakończenia uczniowie usłyszeli życzenia i gratulacje. Uczniowie wyróżniający się odebrali nagrody i statuetki - za osiągnięcia i wzorową postawę. Po części oficjalnej rozpoczęły sie pełne emocji pożegnania. Uczniowie dziękowali wychowawcom, nauczycielom, dyrekcji, było wiele słów wdzięczności, kwiaty i gesty sympatii oraz pamiątkowe zdjęcia - po raz ostatni w tym gronie.
Połamania piór na maturze i egzaminie zawodowym - takie życzenia składali nauczyciele swoim wychowankom, którzy za kilka dni zmierzą się z maturalnymi zadaniami.

Dzień Otwartej Szkoły

Dzień Otwartej Szkoły to rewelacyjne pokazy laserowe, czarodziejski konkurs fryzjerski oraz prezentacja kolekcji mody. Wiele atrakcji i mnóstwo wrażeń. Gimnazjaliści, którzy gościnnie przybyli do naszej szkoły mieli możliwość poznać z bliska specyfikę i klimat, jaki tutaj panuje. Wszystkim bardzo podobało się przyjęcie, z jakim spotkali się goście - gimnazjaliści. Konkretna oferta dobrych kierunków kształcenia wywołały duże zainteresowanie naszymi szkołami.

Praktyki we Włoszech!

Właśnie się dowiedzieliśmy, iż uczniowie technikum żywienia oraz zsz o tym profilu będą wkrótce mogli rozwijać swoje umiejętności w trakcie praktyk zagranicznych w Rimini we Włoszech. Projekt „Międzynarodowe doświadczenia gastronomiczne – nowe umiejętności dla naszych uczniów" uzyskał dofinansowanie. W ramach projektu na staże zagraniczne wyjedzie 20 uczniów, w dwóch grupach po 10 osób. Wkrótce rozpocznie się rekrutacja!.

"Pomysłowi w biznesie" otrzymali nagrody od Urzędu Marszałkowskiego

Znamy laureatów konkursu "Pomysł na biznes" organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego. Uczniowie naszej szkoły kolejny raz okazali się bezkonkurencyjni, kreatywni i profesjonalni w tym, co robią. Wśród laureatów znaleźli się:
Emilia Słabiak - autorka projektu "Art Garden"
Paulina Gawlik i Karolina Kwiatkowska - autorki pomysłu na restaurację "Baba Jaga". Nie zdradzamy szczegółów projektów, żeby dziewczyny mogły już niedługo rozpocząć swoją fantastyczną działalność i zrobić karierę. Na dobry początek otrzymały cenne nagrody z rąk Adama Jarubasa - Marszałka Województwa Świętokrzyskiego.
Nasze uczennice pokonały przedstawicieli innych renomowanych szkół w Kielcach i potwierdziły, że ta obiektywna nagroda wyróżnia naszą szkołę - uczniów i nauczycieli, którzy mogą być dumni ze swoich osiągnięć.

 

O nas

 

Firma

 

  • Stowarzyszenie
  • Regulaminy i statuty
  • RODO

 

 


 

Odwiedź też strony powyżej.