




II miejsce w konkursie gastronomicznym

W niedzielę, ostaniego kwietnia, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyła się VI edycja konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni. Konkursowi przewodniczyli znani kucharze: Teo Vafidis i Robert Sowa. Każda potrawa przygotowana podczas konkursu była próbowana przez jury degustacyjne, którego członkami byli także: Sebastian Klamka - zeszłoroczny Mistrz w kategorii profesjonaliści, Patryk Kotarba - szef kuchni restauracji Ponidzie w hotelu Słoneczny Zdrój, Michał Bętkowski - Nosalowy Dwór w Zakopanem oraz jury techniczne złożone z dwóch szefów kuchni, wymienionego wcześniej Huberta Saneckiego - szefa kuchni w restauracji Spektrum Smaku w Willi Hueta oraz Rafała Korusa - szefa kuchni w restauracji Oranżeria, w hotelu Best Western Grand Hotel. O tytuły w kategorii juniorów walczyło 8 zespołów składających się z uczniów świętokrzyskich szkół gastronomicznychw tym i Nasza. Zespoły zostały wybrane po etapie wstępnym. Każdy zespół miał nieco ponad godzinę na przygotowanie pięciu porcji przystawek z wykorzystaniem przystawki (na zimno lub gorąco) z wykorzystaniem takich produktów jak np: biały ser oraz dania głównego używając pstrąga i grzybów.
Wśród uczniów znalazł się zespół z naszej szkoły: Adam Gajdka z Zasadniczej Szkoły Zawodowej, Klaudia Kowalska z Technikum Zawodowego - członkowie Koła Gastronomicznego. Jury nie szczędziło słów krytyki, ale też i ogromnych pochwał. Każdy z uczestników musiał podając poszczególne dania, wyjaśnić jak je przygotowywał i skąd wziął na nie pomysł.
Uczniowie naszej szkoły – zajęli drugie miejsce.
Gratulacje!