Technik żywienia i usług gastronomicznych
Czas trwania nauki:
4 lata - dla absolwentów Gimnazjum.
5 lat - dla absolwentów Szkoły Podstawowej
Nauczysz się m.in.:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
- planowania i oceny żywienia
- organizowania produkcji gastronomicznej
- planowania i realizacji usług gastronomicznych
Kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Będziesz mógł pracować m.in. w:
- zakładach żywienia zbiorowego
- organizacjach ochrony konsumenta
- instytucjach świadczących usługi w zakresie obrotu żywnością
Wykaz przedmiotów:
- Przedmioty ogólnokształcące
- Podstawy żywienia i higieny
- Technologia gastronomiczna
- Obsługa konsumenta
- Wyposażenie zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych
- Przedsiębiorstwo gastronomiczne
- Zajęcia praktyczne
- Specjalizacja
- Praktyka zawodowa
Kierunki Technikum
- Technik architektury krajobrazu
- Technik budownictwa
- Technik ekonomista
- Technik grafiki i poligrafii cyfrowej
- Technik hotelarstwa
- Technik informatyk
- Technik logistyk
- Technik mechanik
- Technik organizacji turystyki
- Technik pojazdów samochodowych
- Technik przemysłu mody
- Technik reklamy
- Technik usług fryzjerskich
- Technik żywienia i usług gastronomicznych